HTML

Kara kán Őskolája

A blog minden bejegyzésére és a kommentárokra is a „Creative commons Attribution + ShareAlike (by-sa)” licenc vonatkozik. Magyarul: ha felhasználod az itt közölteket, add meg a szerző nevét, és ne módosítsd a tartalmat. Egyébként és amúgy, azt kívánom, hogy aki képtelen a kulturált vitára, romoljon el a számítógépe, csapjon a villám az egerébe és a billentyűzetébe, legyen rövidzárlatos az érintőképernyője, vele pedig történjen az, amit most nem fogok leírni...

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A svájci gárda és a hunok/magyarok

2010.08.11. 12:40 Kara kán

 Az, hogy Svájban hun töredékek telepedtek le, köztudott. Az Anniviers völgyről van egyébként szó, amelyről a magyar Wikipédiának cikke is van.

 

Én ehhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a Svájci Gárda testőreit is zömében innen toborozták. A svájci zsoldosok - mert lényegében erről van szó - mielőtt a pápai udvar alkalmazta volna őket, Európában több helyen szolgáltak.

„Az első zsoldoshadsereg felállítása Franciaországban történt 1445-ben. Ezt követte Mátyás király híres fekete serege, amely 1459-60-ban jött létre, így a korabeli Európában a maga nemében páratlan hadseregnek bizonyult." (Wikipédia) 

A francia királyi udvar Cent-Garde-ja (a százas gárda) már 1480-tól szolgálatba állt.

A reneszánsz mozgalmas, romantikától fűtött idejét éljük, amikor a Borgia házból való pápák is karddal az oldalukon lovagoltak a csatamezőkre, Ausztriában és Magyarországon pedig az Augsburgban székelő Fuggerek szipolyozták ki az ezüst- és aranykészleteket (Magyarország emiatt úgy meggyengült, hogy 1526-ban könnyű prédaként hullott a török hódítók ölébe.)

A svájci zsoldosokat 1480-ban XI. Lajos kezdte alkalmazni királyi testőrökként. A francia királyi palota, a Louvre testőrségét akkor 100 svájci zsoldos (Cent Suisses), és 100 francia katona (Garde du Corps) adta (nem számítva a kb. 25 fős tisztikart mindegyik századnál). Emellett volt egy másik svájci század, a Garde suisses, amely a palota külső védelmét látta el. 

1494-ben VIII. ("Nyájas") Lajos francia király Nápoly ellen vonult, és 25 ezres seregében már ekkor 8000 svájci zsoldos volt. Sikerült meghódoltatniuk Firenzét (ahol a Savonarola szerzetes vezette, ma szélsőségesen puritánnak nevezhető mozgalom vette át rövid időre a hatalmat), majd gyakorlatilag vérontás nélkül elfoglalta Nápolyt.  Károly túlzott olaszországi jelenlétét nem nézte jó szemmel sem a pápa, sem Velence, sem Milánó, amelyek gyorsan koalícióra léptek, és 1495 júliusában Fornovónál megverték a francia sereget. Károly visszavonult Franciaországba, és utána már nem is vállalkozott újabb hadjáratokra. Itáliai portyázása során azonban nagyon kellemes benyomást tettek rá svájci zsoldosai, akik kitűntek fegyelmükkel, és a munkaadójukkal szembeni feltétlen hűségükkel. Így nem meglepő, hogy 1497-ben belőlük alakította ki az elit svájci testőrszázadot, valamint a külső palotaőrséget is. A derék testőrök mindössze egy évig védték őt, ugyanis a király 1498-ban egy  sportbalesetben meghalt. Utóda az Orléansi házból való XII. Lajos lett, aki megtartotta a vitéz karforgatókat, és ez így folytatódott egész 1830-ig.

A francia hadseregben XIII. Lajos uralkodása idején, és később is, 1600 svájci zsoldos szolgált. Az összes svájci kantonból toborozták őket.

A Szentszék védelmét a svájci zsoldosok csak 9 éves késéssel, 1506-tól látják el. Ebben az időben virágzott a zsoldos katonák alkalmazása, elég csak megemlíteni Mátyás király fekete seregét. A zsoldosok szerepének felértékelődése a lassan reagáló nemesi felkelők és bandériumok helyett az Európában eluralkodó merkantilista szemléletnek is eredménye volt, és ebben nagy szerepük volt megint a Fuggereknek. A Fuggerek a mai őrző-védő, biztonsági szolgálatokhoz hasonló fegyveres csapatokat alkalmaztak pénz- és áruszállítmányaik védelmére, a királyok és más világi és egyházi hatalmasságok pedig legtöbbször a Fuggerektől kapott kölcsönpénzen állították fel saját testőrségüket.

A fentieken kívül, svájci zsoldosok szolgáltak a savoyai, a porosz, a toszkánai, a szász, a nápolyi, a németalföldi, az osztrák, a portugál uralkodói udvaroknál is.

-----------------------

Belátom - mert hülye azért nem vagyok! - hogy az elméletem valszeg nem igaz, de olyan jó lett volna hinni benne. :-)

Szólj hozzá!

Címkék: magyarok gárda hunok svájci székelyek

A bejegyzés trackback címe:

https://karakan.blog.hu/api/trackback/id/tr482214427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása