HTML

Kara kán Őskolája

A blog minden bejegyzésére és a kommentárokra is a „Creative commons Attribution + ShareAlike (by-sa)” licenc vonatkozik. Magyarul: ha felhasználod az itt közölteket, add meg a szerző nevét, és ne módosítsd a tartalmat. Egyébként és amúgy, azt kívánom, hogy aki képtelen a kulturált vitára, romoljon el a számítógépe, csapjon a villám az egerébe és a billentyűzetébe, legyen rövidzárlatos az érintőképernyője, vele pedig történjen az, amit most nem fogok leírni...

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Marxizmus

2010.04.14. 23:02 Kara kán

Innen (2008. okt. 22.)

 Ugyan a reggeli kávé előtt vagyok még, de nem tudom megállni, hogy el ne filozofálgassak még ezen a marxizmuson. Persze megint csak mogyoróhéjban.
Nem dőreség ezzel foglalkozni, ugyanis bármiféle tudományos fejlődés társadalmi környezetben valósul meg, tehát sokat számít az ideológia.

A marxizmus azt vallotta, hogy az ősközösség felbomlásával megjelentek a társadalmi osztályok, és ezzel együtt a kizsákmányolás (a termelőeszközök egy maroknyi uralkodó csoport kezébe kerültek), amely kiváltotta az osztályharcot. A termelőeszközök fejlődtek, a társadalmi rendszer változott a rabszolgatartó társadalomtól a feudalizmuson át a kapitalizmusig, de a kizsákmányolás, és ezzel együtt az osztályharc maradt.

Marxék szerint - lényegében a nagy francia forradalom tanulságait levonva - a kizsákmányoltak társadalmi öntudatának fejlődésével az osztályharc minőségileg új szakaszba kerül, és eljön a forradalom, amely felforgatja a társadalmi rendszert és újra elosztja a termelőeszközöket, ezáltal megszünteti a kizsákmányolást.

A marxi ideológia alapján álló kommunista mozgalom a francia forradalmárokat másolta abban is, hogy a jakobinus szervezkedés mintájára létrehozta az élcsapat szereppel bíró pártot (arra hivatkozva, hogy a többség öntudata még nem elég fejlett), és átvette a jakobinusoktól a terror módszereit is, épp csak proletárdiktatúra névvel illette. Ezzel aztán meg is ásta saját sírját, pont úgy, mint a jakobinusok.

A történet a kommunizmus esetében megismétlődött, bár nem pár év alatt jött el az igazság pillanata, hanem 80-40 év alatt. A komcsik bukásával, amely persze nem járt az álkomcsik és fiaik, leányaik privilégiumainak elvesztésével, a fonalat a kapitalizmustól kellett felvenni, és tovább gombolyítani, és az időközben továbbra is eldöcögő nyugati kapitalizmus, és az általa megvalósított magasabb életszínvonal azt a téves benyomást alakította ki, hogy a kapitalizmussal nincs semmi baj, pedig rengeteg baj van vele. A kapitalizmus ugyanis rendelkezik mindazzal a rákfenével, amelyet Marxék diagnosztizáltak, sőt ma már többel is. Az, hogy kizsákmányolja az elnyomott társadalmi osztályokat tény, mint ahogy tény a természet, a Föld esztelen kizsákmányolása is. A proletárokat jól felszerelt és szervezett erőszakszervezetekkel és médiahazugságokkal féken lehet tartani, a Föld bolygó már keményebb dió, kapja is tőle a kapitalizmus a pofánveréseket és seggberúgásokat rendesen. Szóval, itt is közeledik az igazság pillanata, de erről majd a következő részben fogunk diskurálni.

-----

És akkor egy másik téma, mert amúgy végleg elveszítettem minden reményem, hogy itt, pár üdítő kivételtől eltekintve, logikus gondolkodásra képes embertársakra lelek.

Egy másik, LAKHATÓ bolygóra való átköltözésnek is rengeteg korlátja van. Ott, 99,99%-ban a miénkétől teljes mértékben eltérő bioszféra alakult ki, tehát, ha képesek is vagyunk eljutni oda, akkor min. gyilkos vírusok és baktériumok kívánnak majd nekünk istenhozottat.
Persze, szkafanderben lehet élni, vagy dobozban.

A Föld, egyelőre, még pár millió évig, számunkra a végzet bolygója: itt élned, halnod kell. Itt kellene rendet tenni, minden téren, elsősorban társadalmilag, a szociális parazitizmus felszámolásával.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://karakan.blog.hu/api/trackback/id/tr331922205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asima · http://www.asimind.hu/fooldal01.html 2010.05.08. 01:02:12

Voltaképp, amit kapitalizmusnak neveznek, ez közben nem más, mint intézményesített illúziók valósnak hitt világméretű fejben szövevénye, - és ezekkel együtt a rengeteg hamis következménye annak a sajnálatos ténynek , hogy "menet közben" már-már el lett felejtve maga az eredeti életállapotunk.

asima · http://www.asimind.hu/fooldal01.html 2010.05.08. 01:06:07

A másik meg, hogy bármilyen furcsán is hangzik elsőre, de a logikus gondolkodás egyszerűen nem elégséges a tényvalóság világos fölfogásához.

Hanem igen szükséges a tiszta tudat, Ember által és magában való fölismerése.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.05.13. 07:50:47

@asima: "bármilyen furcsán is hangzik elsőre, de a logikus gondolkodás egyszerűen nem elégséges a tényvalóság világos fölfogásához. "

Nincs ebben semmi furcsaság, és az ember nem is csak a logikus gondolkodásra támaszkodik, hanem a megérzéseire, az ösztöneire is. sőt, a szívére is hallgat, meg ott van az erkölcs is. Freudnek teljes mértékben érvényes a személyiség hármas rétegéről szóló felismerése: tudat alatti, tudati, és tudat feletti.

Annyit azonban el kell azért mondani, és ezt nagyon, hogy úgy a megérzés, mint az erkölcs tévútra vihet. Szóval, csak óvatosan ezekkel is.
süti beállítások módosítása