HTML

Kara kán Őskolája

A blog minden bejegyzésére és a kommentárokra is a „Creative commons Attribution + ShareAlike (by-sa)” licenc vonatkozik. Magyarul: ha felhasználod az itt közölteket, add meg a szerző nevét, és ne módosítsd a tartalmat. Egyébként és amúgy, azt kívánom, hogy aki képtelen a kulturált vitára, romoljon el a számítógépe, csapjon a villám az egerébe és a billentyűzetébe, legyen rövidzárlatos az érintőképernyője, vele pedig történjen az, amit most nem fogok leírni...

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A szavazási technika jövője

2010.04.10. 12:48 Kara kán

Ahogy olvasgattam ezt az infantilis cikkecskét, eszembe jutott pár dolog, és rögtön leírom, mert hanem ellopják az ötleteim (mert több is van :-).

Az ugye köztudott, hogy Magyarország a szavazás technikája terén le van maradva. Nem mintha nem állna rendelkezésre a szükséges tudás vagy technológia, egyszerűen nem volt eddig politikai akarat az előrelépésre, amin nem csodálkozom, mert a magyar vezető politikusok zöme műszaki analfabéta. Ezt be is ismerik, sőt kérkednek vele! Legutóbb Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója mesélte belső körben, hogy Orbán Viktornak a számítástechnika kínai. Nem hiszem, hogy a másik, a szoclib oldalon Neumann Jánosok ülnének.
 
Pedig az elektronikus szavazásnak komoly hagyományai vannak, és fényes jövő vár rá. Más országokban alkalmazzák is ezerrel, emiatt nincs az a balfékes töketlenkedés, mint most nálunk az igazolással szavazók miatt. Persze, az OVB nem gondolt arra, hogy tumultus lesz. Ezek a kétbalkezesek ámítanak minket már minimum 1241, a muhi csata óta. Nem gondoltunk arra, hogy bejön a tatár, a török, sőt arra sem gondoltunk, hogy a Don-kanyarban fagyos lesz a tél. Tud gondolkodni egyáltalán ez a magyar közigazgatás?
 
Ha diktátor lennék, bevezetném secperc alatt a szavazás 3 módját:
  1. érintőképernyő a szavazó helyiségben;
  2. on-lány szavazás számítógépről (vagy erre alkalmas egyéb eszközről, pl. mobiltelefonról);
  3. távszavazás SMS küldésével mobiltelefonról.
A jövő természetesen az agyba ültetett csip lesz (puff neki!). Elsétálsz egy proximity leolvasó előtt, és az szépen kiszedi az agyadból, hogy melyik pártra szavazol. A skizofrének kizárása - nincsenek szellemi képességeik birtokában, gyámságra szorulnak! - automatikus lenne.
 
Gondoltam a vis maiorra is. Ha minden elektronikát kiüt valami (atomtámadás, vagy erős napszél, vagy becsapódó aszteroida), akkor kis színes golyókkal lehet szavazni. Nem lesznek ezek olyan nagyok, mint a lottósorsoláson alkalmazottak, hanem picik, hogy spóroljunk az anyaggal. Tehát, kapsz annyi golyót, amennyi párt/jelölt indul a választáson. A megfelelő dobozokba (egyéni lista, területi lista, országos lista) bedobod a kívánt színű golyót. A szavazatszámlálást gép végezné, így a csalás vagy tévedés kizárt. Egyszerű, mint az 1x1. Írni nem kell, csak golyózni. Azt meg mindenki tud. :-)
 
Az elektronikus megoldások más területen töretlenül fejlődnek és terjednek.
Még Magyarországon is. Gondoljunk a POS terminálokra, amikor bankkártyával fizetünk a boltban. Ilyen POS terminálokkal (hasonlókkal) akár szavazni is lehetne. Vagy: internetes bankolás. Riogatnak a veszélyekkel, de a rendszer működik. Nekem tizenvalahány éve egyetlen fillérem sem lopták el a hekkerek. Vagy ott van a Magyarország.hu portál. Több száz ezer ember használja ügyintézésre, rajta keresztül nyújtja be az éves adóbevallását, nyugdíjjárulék-bevallását, vagy a havi TB-járulék  bevallását stb. Ezek mind-mind titkos adatok! A rendszer működik. Hadd ne soroljam...
 
A hagyományos rendszer a technikai analfabétáknak persze maradhatna, de aki otthonról akarna szavazni, az tehesse meg. Ma is, aki nem akarja használni az internetes bankolást, befárad a bankfiókba és ott intézi pénzügyeit. Mert van alternatíva.
 
Veszélyek, hibalehetőségek vannak, de azok fennállnak a jelenlegi papíros, kézi számlálós rendszer esetében is.

5 komment

Címkék: politika szavazás voks10

A bejegyzés trackback címe:

https://karakan.blog.hu/api/trackback/id/tr961909480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cicus62 2010.04.11. 19:56:05

Aranyos ez a golyó téma.Elképzelem,a lányom kikunyizná a rózsaszín golyót,azt nem dobhatnám be!
De viccen kívül ,nem rossz!!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.11. 20:36:59

@Cicus62:

Csak megsúgom, hogy a görögök már cserépgolyókkal szavaztak. Úgy néz ki, hogy ahogy telik az idő, csak hülyülünk.

Seregbontó 2010.04.13. 09:05:43

Ki kéne baszni az összes ovébést meg ovist a francba! Hihetetlen hogy ÉLŐ ADÁSBAN volt pofájuk órákig pöcsölni egy ostoba, idejétmúlt törvényen. Én nem arra vagyok kíváncsi, hogy milyen ezeknek a hölgyeknek és uraknak a szakmai kompetenciája, vagy milyen faszán tudnak jogot értelmezni, én normális választási műsort akarok!!!
Az meg a slusszpoén, hogy a tárgyalóhelyiségben egyetlen tévé illetve semmilyen számítástechnikai eszköz (számítógép, laptop, okostelefon, kutyagumi) nem volt, gyaníthatóan nem is tudtak voltna mit kezdeni velük (internet... ugyan kérem, mikor ott van a jól bevált toll-papír-tárcsás telefon).

Amúgy egyetértek a posztíróval, jobban ki kéne használni a számítástechnika nyújtotta lehetőségeket az államigazgatásban. Az internetes szavazásnak viszont van egy nagy gátja főleg Magyarországon: a népesség jelentős része (főleg az idősebb korosztály) nem rendelkezik sem számítógéppel sem internet kapcsolattal, és többségük valószínűleg már nem is fog. Ehhez jön hozzá, hogy amennyire én tudom, az egyes felhasználók azonosítása (pl. elektronikus kulcsokkal) még kevéssé elterjedt technika, ennek hiánya azonban tálcán kínálná a választási csalás lehetőségét. Arról nem is beszélve, hogy az elektronikus választási rendszert esetleg meg is lehet hekkelni (ugyebár nincs abszolut biztonságos rendszer).

A golyós ötlet aranyos, bár szerintem nem gyorsítaná meg magát a folyamatot (a választópolgárt a helyszínen mindenképp adminisztrálni kell).

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.13. 09:27:27

@egy derék katona: "Az internetes szavazásnak viszont van egy nagy gátja főleg Magyarországon"

Elárulok neked egy nagy titkot:
Van egy olyan szájt, hogy www.magyarorszag.hu.
Én évek óta ezen keresztül nyújtom be az adóbevallásom, a nyugdíjjárulékbevallásom évente, és a havi TB-bevallást.
Ezek is titkos adatok, az ugye világos. Még soha nem hekkelte meg senki. Volt ugyan progléma a rendszerrel, legutóbb pont egy-két hónapja, amikor frissítették, jó drágán, de ettől függetlenül működik a rendszer.

Senki ne gondolja, hogy a papíros, kézi számlálásos rendszerben nincs hiba és tévedés. Arányaiban az elektronikus szavazásnál sokkal kevesebb hiba vagy tévedés lenne. Meg ugye lehet építeni redundáns, hibatűrő, hiper-szuper biztonságos rendszereket is.
süti beállítások módosítása