HTML

Kara kán Őskolája

A blog minden bejegyzésére és a kommentárokra is a „Creative commons Attribution + ShareAlike (by-sa)” licenc vonatkozik. Magyarul: ha felhasználod az itt közölteket, add meg a szerző nevét, és ne módosítsd a tartalmat. Egyébként és amúgy, azt kívánom, hogy aki képtelen a kulturált vitára, romoljon el a számítógépe, csapjon a villám az egerébe és a billentyűzetébe, legyen rövidzárlatos az érintőképernyője, vele pedig történjen az, amit most nem fogok leírni...

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mi az élet?

2009.03.04. 10:36 Kara kán

Szerintem, az élet az anyag magasan szervezett formája, amely képes - ideiglenesen, helyileg - legyőzni az entrópia törvényét, és információkat (DNS, RNS vagy ezekhez hasonló komplex szerves molekulák révén) átadni nemzedékről nemzedékre.
 

Az entrópia törvénye azt mondja ki, hogy egy (khm..zárt) rendszerben a rendezetlenség egyre nő. Az élet pediglen a rendezetlenség, a káosz tagadása, hisz rendezett formákat hoz létre. Az entrópiát ne tessék szűkkeblűen értelmezni.
Ezt mondja Schrödinger is:

"Later, building on this premise, in the famous 1944 book What is Life?, Nobel-laureate physicist Erwin Schrödinger theorizes that life, contrary to the general tendency dictated by the Second law of thermodynamics, decreases or maintains its entropy by feeding on negative entropy." (http://en.wikipedia.org/wiki/Entropy_and_life)

De idézhetném James Lovelockot is:

"In 1964, James Lovelock was among a group of scientists who were requested by NASA to make a theoretical life detection system to look for life on Mars during the upcoming space mission. When thinking about this problem, Lovelock wondered “how can we be sure that Martian life, if any, will reveal itself to tests based on Earth’s lifestyle?” To Lovelock, the basic question was “What is life, and how should it be recognized?” When speaking about this puzzling issue with some of his colleagues at the Jet Propulsion Laboratory, he was asked, well what would you do to look for life on Mars? To this Lovelock replied: “I’d look for an entropy reduction, since this must be a general characteristic of life.”
Thus, according to Lovelock, to find signs of life, one must look for a “reduction or a reversal of entropy.”

A DNS-t és az RNS-t azért csempésztem bele abba a definícióba, hogy kizárjam a mesterséges életet, amely csak a természetes élet után, annak termékeként jöhet létre. Én egyébként nem hiszek abban, hogy szervetlen anyagokból spontán módon ki tud alakulni olyan bonyolult struktúra, mint a vírus, vagy homeosztázisra (!) képes rendszer, mint a biológiai sejt. Ez persze csak sejtés.

A kristálynövekedés a fenti okokból esik ki a definícióból.
Az emberi lélek még a "mesterséges élet" kategóriába sem illeszthető be az én felfogásom szerint, mert nem része az anyagi világnak, habár annak produktuma (e téren materialista vagyok!). Nem kellene kavarni a szezont a fazonnal, mert odajutunk, hogy elkezdünk vitatkozni azon, hogy az angyalok élőlények-e.

A kategorizálás nehézségei épp azt mutatják, hogy létezik evolúció, az anyag szerveződése fokozatosan, lépésről lépésre történt, átmeneteken keresztül.

De vajon mi okozza ezt az evolúciót, ha az entrópia nagy léptékben ellene dolgozik?

Hát a helyi zavarok, a szimmetriasértések, meg a fizika és kémia, majd a biológia és szociológia minden törvénye, amelyek az időben, az időben, az időben tudják kifejteni hatásukat. Az evolúció (fejlődés az egyszerűtől a bonyolultig - lásd: hegeli dialektika) időigényes, energiaigényes és anyagigényes.

Az isteni teremtéshez elég csak a szellem, amelyet botorság lenne redukálni az energiára, mert akkor a sötét energia - melynek, mint tudjuk, az entrópiája nulla*, vagyis a legrendezettebb, ami a világegyetemünkben létezik - lenne az Isten.

__________________

* Lásd: Patkós András: Entrópia: kulcs az univerzum megértéséhez?

12 komment

Címkék: élet evolúció isten teremtés entrópia

A bejegyzés trackback címe:

https://karakan.blog.hu/api/trackback/id/tr98979522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scientia 2009.12.28. 15:14:57

Megtévesztő amit írsz... (khm..)

1. Az életnek többféle definíciója lehet, általános, biológiai, kémiai, (alternatív) :

Általános: Autonómia, anyagcsere, variabilitás, ingerlékenység, homeosztázis, életjelenségek (táplálkozás, komplexitás, növekedés és fejlődés, információtartalom, hardver-szoftver keveredése)

A tiéd gondolom alternatív akart lenni, de nem az, mert hibás:

2. Az élet nem mond ellent az entrópia törvényének, és nem győzi le ideiglenesen, helyileg sem. Schrödinger (1945) bécsi fizikus rámutatott, hogy az élő rendszerek Nyitott Rendszerek, amelyek környezetükkel állandó anyag- és energia- forgalomban állnak. Nyitott rendszerekben Δt idő alatt bekövetkező entrópiaváltozás Prigogine és munkatársai (1972) nyomán a következőképpen írható fel:

ΔS = ΔeS + ΔiS (ΔiS > 0)

ahol a ΔeS a Δt idő alatt a rendszerben végbemenő inverzibilis folyamatok (pl.: hővezetés, nyomás-kiegyenlítődés, diffúzió, kémiai reakciók... stb.) entrópia termelése. Nyitott rendszerekben a ΔeS értéke pozitív és negatív is lehet. Ezért ha a rendszer magasabb rendű (rendezett) energiát, és alacsony (rendezett) entrópiájú anyagot vesz fel, miközben alacsonyabb rendű (rendezetlen) energiát (pl.: hő), és alacsonyabb rendű (rendezetlen) anyagot bocsát ki, teljesül a ΔiS > 0 feltétel, és a II. főtétel szerint teljesül a ΔS < 0!

3. Evolúció: reprodukció, mutáció, szelekció. A DNS másolása (szaporodás) nem tökéletes és másolási hibák jönnek létre (mutáció). A mutáció lehet hasznos, közömbös, és káros. A szelekció meg olyan folyamat mely során a reprodukcióra képes élőlények nemzedékeinek váltakozásával az öröklődő tulajdonságok közül az előnyös jellegek gyakorisága nő, az előnytelenek gyakorisága pedig csökken.

Persze az evolúció ennél sokkal bonyolultabb, és összetettebb mit ahogy én itt leírtam.

"Az evolúció (fejlődés az egyszerűtől a bonyolultig - lásd: hegeli dialektika) időigényes, energiaigényes és anyagigényes."

Hát még egy csillag mennyire energia, és anyagigényes...

4. Azt állítod materialista vagy, de szerinted szükséges az élethez egy a "létezést semmivel alá nem támasztható", csak hit áltat létező lélek. Ez szerintem ellentmondás, és szükségtelen az élet definíciójához.

5. A vírus biogén úton alakult ki, és nem az élettelen világból. (juj) Az abiogenezis mellet pedig, elég sok kísérleti érv van ma már.

7. Tudományos szempontból nem kell az élet keletkezéséhez a lélek. Ha vallási tanokat fogadsz el, akkor vedd figyelembe hogy olyan vallás dogma nincs, ami szerint az életet teremtett meg az isten, és evolúcióval fejlődött emberré... Ha viszont ortodox hitet követed akkor az evolúciót (meg minden egyebet) felejtsd el, mert az úr hét nap alatt teremtette a világot úgy 6000 évvel ezelőtt. És minden azért működik mert az úr így akarta.

Összekevered az ortodox hitet, a tudománnyal és egy olyan katyvasz lesz belőle ami sem teológiai, sem tudományos szempontból nem állja meg a helyét. Gratulálok ehhez a poszthoz!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2009.12.28. 16:09:21

@scientia:

Szia!
Örülök, hogy leírtad a véleményed, amit most csak kutyafuttában olvastam át, de úgy érzem, hogy sokszor nyitott kapukat döngetsz. Javasolom, hogy olvasd el még egyszer, amit írtam, majd a saját válaszodat is. Majd valamikor fogok reagálni a pontjaidra, ha fittebb leszek, mint most. :-)

Szép ünnepeket neked!

scientia 2010.01.04. 19:16:55

Azt nem tudnom mennyire vagy most fitt, de ha tudod olvasd el még egyszer amit írtam, különösön a legelső mondatomat. Nem azzal van bajom amit tudsz, hanem amit írsz. A hozzászólásodból úgy értelmezem, hogy tisztába vagy néhány fogalom jelentésével, de ennek ellenére mégis az ellenkezőjét állítod, vagy kihagysz dolgokat. Ha jól tudom ezt utóbbi állítás-formát hívják demagógnak. (Az nem derült ki számomra hogy miért teszed ezt.)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.05.20. 21:33:58

Sajnos, még mindig nincs sok időm, de beteszek egy bombahírt:
www.echotv.hu/?akt_menu=16&r_id=33&hir_id=216012

David Bowman 2010.08.28. 19:21:26

Az alapvetésben 1etértek.Pár hónapja én is erre jöttem rá. Az élet az, ami az entrópia ellen dolgozik.A nemzedékek szerintem fölöslegesek a definícióban.

David Bowman 2010.08.28. 19:28:16

@scientia: Az életnek 1986ig semmilyen definíciója nem volt tökéletes. Lehet hogy azóta sem, de azóta nem olvastam új dolgot a témában. Vagy kilógott belőle valamilyen élő dolog, vagy bele lehetett érteni élettelent is.

David Bowman 2010.08.28. 19:40:20

@Kara kán: Kamunak tűnik. Amúgy a mesterséges kromoszómát nem Szegeden csináltak először?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.08.28. 21:27:02

@scientia: Most, hogy David Bowman "beesett", elolvastam még egyszer a hozzászólásaid. Jó későn persze. Nem lettem okosabb - jó vicc! -, de nem lepődöm meg ezen magam sem. Erre szokták mondani a kísérletező kedvű emberek, hogy újabb kutatásokra van szükség. A posztom heterogén, van benne egy filozofikus vonal is.

@David Bowman: Ennyire azért nem vagyok benne a témában. Nem tudom.

David Bowman 2010.08.29. 13:16:21

Nem csak úgy beestem, te hívtál. (A többiekkel 1ütt.)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.08.29. 20:57:51

Tényleg?
Akkor valszeg az index által sztárolt valamelyik bloghoz fűzött megjegyzésemben tettem közzé a meghívót. De mindegy is, Isten hozott!
Nem fogsz itt napi szenzációkat találni, mert egy egyéb elkötelezettségeim is vannak, és mostanában a saját nevemen futó blogba is kell írnom, meg a fórumokba, meg mások blogjaiba is, de ha valamire rájövök, amit saját néven nem akarok vállalni, azért is közzéteszem. soha nem lehet tudni...vak tyúk is találhat szeget. :-)
süti beállítások módosítása