HTML

Kara kán Őskolája

A blog minden bejegyzésére és a kommentárokra is a „Creative commons Attribution + ShareAlike (by-sa)” licenc vonatkozik. Magyarul: ha felhasználod az itt közölteket, add meg a szerző nevét, és ne módosítsd a tartalmat. Egyébként és amúgy, azt kívánom, hogy aki képtelen a kulturált vitára, romoljon el a számítógépe, csapjon a villám az egerébe és a billentyűzetébe, legyen rövidzárlatos az érintőképernyője, vele pedig történjen az, amit most nem fogok leírni...

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A Fidesz viselt dolgai

2010.04.07. 01:51 Kara kán

Ezt az összeállítást erről a blogról ("Ennyire senki nem lehet hülye") másoltam be ide. Nem ellenőriztem, de elég pontosnak tűnnek az adatok. Google-el rákeresve az alábbi szöveg megtalálható még az esztergomi Jobbik honlapján, a Neményi.neten, valamint egy videó kommentárjaként az Indavideo.hu-n is.

 "A Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz) 1991. november 5-én kölcsönszerződést kötött a Magyar Hitelbankkal. A parlamentbe egy évvel azelőtt bekerült, 1988-ban alapított fiatal párt 100 millió forint kölcsönt vett fel "szervezeti fejlesztésre". Ahogy a kölcsönszerződésben állt a Fidesz a pénzt "vidéki irodaházak bővítésére, azok technikai és infrastrukturális feltételeinek a javítására, valamint nagyobb apparátus koordinálására képes budapesti központ kialakítására fordítja". A pénz visszafizetésének garanciájára a szerződés "egyéb kikötés" pontja alatt a következő állt: "A kölcsön visszafizetésének biztosítékaként az Adós részére 1994. december 31-ig az állami költségvetésből biztosított támogatás szolgál, valamint a FIDESZ költségvetésébe beállított különböző támogatóktól befolyó pénzeszközök szolgálnak." Csakhogy: ez a kölcsön soha nem lett visszafizetve.

A Magyar Hitelbank gyakorlatilag szponzorálta a később négy évig kormányzó, s most ismét kormányzásra készülő Fidesz indulásának a költségeit (meg persze emellett az elvileg fedezetül szolgáló parlamenti állami támogatást is felvették). Azt csak feltételezzük, hogy a hitelfelvétel előtt sem mozgalmi alapon és a szimpatizánsok adományaiból tartotta fenn magát az 1990-ben emlékezetes plakátkampánnyal startoló fiatal liberális szervezet. Amelynek alapítóit Soros György pénzügyi spekuláns karolta fel, és akik a Bibó István Kollégiumból ismerték egymást. Mint köztudott, Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt kollégista szobatársa az a Simicska Lajos (a Fidesz-kormány első évében az APEH elnöke) volt, aki a szóban forgó kölcsön kapcsán olyan céghálózatot gründolt, amelyek révén sikeresen folyatták át a banktól igényelt összegeket alapítványi és céges számlákra.

A pénz szétosztásában egyebek mellett részt vett a Szájer József vezette Demokratikus Politikai Kultúráért Alapítvány (Képviselő tagja volt: Szadai Károly; kuratóriumi tagjai Szájer és Szadai mellett: Kósa Lajos, Baráth Gergely, Tirtsch Tamás), a Grácsmann Tibor vezette Draft Kft., a Schlecht Csaba vezette Foliográf Kft., a Gransperger Gyula igazgatta Best Lising Kft. Újabb cégek is alakultak, például a Kövér László testvére, Kövér Szilárd által vezetett Arzenál Kft., amely az előbb említett Draft nevű cégből és a Schlecht Csaba vezette Padrone Kft.-ből alakult (A Padrone beltagjai voltak: Simicska Lajos, Schlecht Csaba, Varga Tamás, Kövér Szilárd) a cégek bejegyzési címének többszöri változtatása után (több cég is be volt jegyezve külön-külön időpontban például a budapesti Vend utca 25. vagy a Frankovics Mihály utca 21. alá).

Nézzünk egy példát a pénzmozgásra! A banktól 16 millió hétszázezer forintot utalnak a Szájer József elnökölte Demokratikus Politikai Kultúráért Alapítványnak (Cím: Lendvay u. 28., Fidesz-székház), az aláíró Szadai Károly. Ők továbbítják az "Alapítvány a Független Tájékoztatásért" részére (persze ez házon belül marad szó szerint is, hiszen a cím ugyanúgy Lendvay u. 28.) Varga Tamás és Simicska Lajos aláírásával, végül az összeg a Csalogány utca 9-11. alá bejegyzett Pergamen nevű cég számláján köt ki. Az ügyletet kifogásolja a Magyar Hitelbank munkatársa, Bóné Mária (információink szerint ma egy takarékszövetkezetnél dolgozik), aki levelet intéz Várady Tiborhoz, az MHB főosztályvezetőjéhez. Ebben az előbb említett utalás kapcsán leírja, hogy a Független Tájékoztatásért Alapítványnak az ő fiókjukban nincs is bankszámlája.

Idézzük Bóné Mária levelét szó szerint: "Az átutalási megbízás leadásával egyidőben adták le az alapítvány okiratait (alapító okirat, végzés, aláírási címpéldány), és a pénzügyi előadó már akkor jelezte az alapítvány ügyintézőjének, hogy a Demokratikus P.K. Alapítvány számlájáról az átutalást nem tudja teljesíteni. Pénteken, 04.24-én 12.15 és 12.30 óra között dr. Simicska Lajos és Varga Tamás megkerestek, és számonkérték, hogy miért nem került teljesítésre az átutalás. Elmondtam részletesen az átutalással kapcsolatos problémákat, de ők az érvelésemet nem fogadták el. Hivatkoztak az ideiglenes alapítványi számlanyitásra, Trendy-számra stb. Szinte sorolta nekem Simicska úr a megoldások lehetőségét, amit döbbenetesen jól ismer, majd közölte, hogy az átutalások nem teljesítése miatt - ugyanis a nem létező alapítványi számláról is tovább kellett volna utalni az összeget a 219-98904 (Pergamen ) számlájára - akár 100 millió Ft kár is keletkezhet. Ezért bejelentette, hogy azonnal készpénzben fel akarja venni a Demokratikus Alapítvány számlájáról a 16,7 millió forintot. Válaszként elmondtam, ne tegye ezt pénteken 12 óra 30 perckor, mert ez teljesíthetetlen a bankfiók részéről. Azt válaszolta: sürgős, szedjem össze a többi fióktól a pénzt. Jeleztem, hogy az összeget hétfőn megrendeljük, és kedden fel tudják venni...Tisztelt Várady úr! Észrevételezem, hogy az összeg, amit fel kívánnak venni, annak a forrása a FIDESZ által 1992.04.01-jén engedélyezett 20 millió forintos forgóeszköz-hitel. Érthetetlen számomra, hogy ezt az összeget miért kell ilyen úton eljuttatni a Pergamen Rt-hez? Ebből kiindulva megvizsgáltam a FIDESZ által 1992.04.03-án igénybe vett 50 millió forint forgóeszköz-kölcsön felhasználását, és a mellékelt bizonylatok alapján én úgy látom, hogy a kölcsönt - a bank pénzét - a FIDESZ nem a működésével kapcsolatos problémák konkrét megoldására fordítja, amire a kölcsönt egyébként kapta..."

Bóné Mária később egy másik cég banki ügyletei (Interdivat és Centum Kft.) biankó fedezetigazolásai kapcsán már az MHB ügyvezető igazgatójához, Strack Jánoshoz intézett levelet, melyben kifogásolta, hogy "Az Interdivat Kft. által a bankfiók részére átadott dokumentumok a Centum Kft. részéről elkövetett csalást egyértelműen bizonyítják”. A Bóné Mária szerint a Centum Kft (tagok: Kövér László, Máté János, Stumpf István, Wéber Attila, Gyurgyák János, Kövér Szilárd, Orbán Viktor, Varga Tamás, Gyekiczki András) azon tagjai, akik hamis fedezetigazolásokkal több alkalommal fizetés nélküli áruhoz jutottak, azok több más kft-nek is a tagjai voltak. A cégek: Creato (Simicska, Kövér Szilárd, Varga, Schlecht, Gyurgyák), Eurotax (az említett svájci-osztrák tulajdonosok és a Centum Kft. voltak az alapítók, a Centrum 40%-ban), Menüett (Simicska, Kövér Szilárd, Varga, Schlecht), Padrone (Simicska, Schlecht, Varga, Kövér Szilárd), Draft (Simicska, Varga, Schlecht, Kövér Szilárd), Promt Profit (Simicska, Varga, Kövér Szilárd, Schlecht), Best Lising (Varga Tamás apja és Simicska felesége), Prom Joys (Promt Profit Kft. valamint Brunner István és Schlecht Csaba), Arzenál, Foliográf (Orbán Viktor, Kövér László, Gyurgyák, Varga, Kövér Szilárd, Simicska, Schlecht), Bónusz (Varga, Simicska).

A lelkiismeretes banki ügyintéző levelei után érdemes tovább tanulmányozni az általa is említett pénzmozgást és cégeket. Az elsőre kaotikusnak tűnő céglabirintusban különböző felelős pozíciókban megtaláljuk a Fidesz akkori és mai vezetőinek, háttérembereinek és azok családtagjainak jó részét. Egyiküket, a Fidesz korábbi gazdasági tanácsadóját, Varga Tamást több nemzetközi elfogatóparancs alapján keresték, majd fogták el 2005-ben Hollandiában. Előtte Prágában bujkált. A százmilliós kölcsön "eltüntetésében" szerepet játszó Centum Kft. a Századvég Kft.-ből alakult (amely azonos nevű és nem mellesleg személyi átfedést is mutat azzal a ma is fideszes Századvég Kutatóintézettel, amely múlt szombaton kétoldalas tanulmányt tett közzé a Magyar Nemzetben a Jobbikról "Kocsmapolitika" címmel), és az említett Varga Tamás is tagja volt a cégnek. Olyan nevek társaságában, mint Gyurgyák János politológus, Orbán Viktor, Kövér László, Kövér Szilárd (Kövér László testvére), Stumpf István, vagy épp az a Gyekiczki András, aki később az SZDSZ-be igazolt, és Kuncze Gábor kabinetfőnöke lett.

Ezen a ponton ez a tény azért is érdekes, mert 1999-ben az SZDSZ-es Eörsi Mátyás egy ideig feszegette a bankkölcsönnel gazdálkodó céghálózat körüli anomáliákat, de Simicska Lajos APEH-elnökségről való lemondása után (Simicska egyéves elnöki regnálása idején tízmilliós nagyságrendű, a korábbi időkből datálódó Fidesz-adósságokat engedett el) nem hallhattunk többé az ügyről. A Centum Kft. később 40%-os tulajdonosa lett a svájci-osztrák vegyes tulajdonú Eurotax Kft.-nek, melynek ellenjegyzője Simicska Lajos volt, ügyvezető igazgatói pedig Varga Tamás és Erik Pomassl. A bankkölcsönt eltüntető cég- és alapítványi hálózatban az előbb említett mai Fidesz-vezetőkön kívül megtaláljuk továbbá Szadai Károlyt, aki a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt, Schlecht Csabát, Simicska Lajos feleségét, Varga Tamás édesapját, Bence Györgyöt (néhány éve elhunyt filozófus; fia, Bence B. György Fidesz-színekben négy évig a II. kerület polgármestere volt), vagy épp azt a Tóth Mariannt, aki a Magyar Hitelbanknál banki alkalmazott előadóként a kölcsön intézője volt, és ügyvezetője volt a Fico Kft.-nek, amely 1998-ban a Simicska-féle Mahir tulajdona lett, ő maga pedig Simicska Lajos utóda lett a Millenium Rt. igazgatóságában.

Az említett cégek nyomán keletkezett Mahir ma kiadó és reklámmal foglalkozó óriásvállalat, amely a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió mögött áll, és amelynek az ország több pontján a helyi, fideszes önkormányzat kedvező áron, pályáztatás és előzetes bizottsági jóváhagyás nélkül adott bérbe (egész pontosan a Mahir Cityposter Kft.-nek) reklámértékesítési területet. A Hír TV-ben tulajdonosként is közreműködő Töröcskei István volt a Magyar Hitelbank elnök-vezérigazgatója 1994-ben, amikor a Fidesz 97,5 millió forintos lejárt hiteléről eképp határozott a bank: "a fennálló 97,5 millió forint összegű lejárt hitelállomány hitelezési veszteségként leírandó". A Magyar Hitelbank vesztesége a cégek összességét tekintve a későbbi hitelfelvételek miatt elérhette akár a 700 millió forintot is. Később a Magyar Hitelbank megszűnt és ABN Amro [Megj.: itt tartottak botrányos továbbképzéseket a szcientológusok] lett belőle. Hová került és mi lett a sorsa a Fidesz indulását segítő hitelnek és a többi kölcsönnek? A ma ismert és a cikkben említett politikusokon kívül az ügyletek többi szereplője részt vesz-e a Fidesz gazdasági életében és a leendő Fidesz-adminisztrációban? Visszafizeti-e valaha a Fidesz és a résztvevők az adósságot? Valóban nem érzi magát felelősnek a Fidesz az elmúlt 20 év mutyijaiért, korrupciós mechanizmusaiért, közpénzeltüntetéséért? "Itt az idő" válaszolni."

***

Az alábbi hangfelvétel nem kapcsolódik szorosan a fentiekhez, illetve annyiban igen, hogy betekintést nyújt a Fidesz kulisszatitkaiba.

 

Az MSZP természetesen fikarcnyival sem különb, sőt, rosszabb, mint a Fidesz!

De ez már egy másik poszt tárgya lenne. Addig is itt a Youtube videó.

 

 

 

13 komment · 1 trackback

Címkék: politika fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://karakan.blog.hu/api/trackback/id/tr321900651

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megszereztük a Fidesz adatbázisát, ilyet csak a Rákosi-rendszerben láthattak 2010.04.09. 14:14:13

A mai napon az Egyenlítő TV birtokába került a Fidesz titkos, törvénytelen adatbázisának használati útmutatója és annak egyes részletei. Az adatbázis létezéséről egy zártkörű megbeszélésről kiszivárgott hangfelvételen beszél Kubatov Gábor, a párt igazg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr kíváncsivagyok 2010.04.07. 12:17:13

Ha csak a fele is igaz , 1 - 2 év kijárna innen is pár emberkének ! Jaaaaaaaaa , hogy elévült ?

Phxmike 2010.04.07. 12:39:11

Ezeket eddig is tudtuk vagy ha mas nem hat sejtettuk.
Csak azota ahogy a film cime is mondja eggyel not a tet.
Mar nem szamillios hanem szazmilliardos sikkasztasok futnak...

Sosem lesz vege.
Biztos vagyok benne. Teljesen mindey hogy a jobbik vagy egy kesobbi "szuz" part mikor hogyan milyen mertekben jut be. Ennek akkor sem lenne vege ha a jobbik 92.6%-ot erne el vasarnap.

Mert egesz egyszeruen a rendszer ilyen. Plusz ez van belenk ivodva. Egyetlen egy lehetoseg lenne arra hogy veget vessunk ennek ha az egesz tarsadalmi berendezkedesunket az egyentol az egyes embertol ujra alapjaiban epitenenk fel. Erre nem latok tul sok realis eselyt a kovetkezo 10-20 evben.

hoplita 2010.04.07. 13:08:13

Hogy-hogy nem ezzel kampányol a "megfelelőember"....?

Csak úgy tódulnának a szavazók....:)))

De már leszoktak a tolvajlásról, amióta keresztények lettek.....egy éjszaka alatt, mindannyian.:D

Róbert__ 2010.04.07. 13:57:55

Szegény bank :'( Amíg az egekbe felmagasztalt Bajnai nem kell, hogy felelősnek érezze magát több tenyésztő öngyilkosságáért, addig miért kell ilyen kérdésekkel fárasztani magatokat?

Van azért igazságérzete is az embereknek, a 2006-os kampányból is sokan, sokat tanultak.

Azért még jó rettegést az elkövetkező pár napra is :)

Mob. 2010.04.07. 14:34:09

No ezt az oldalt elmentettem. Ki tudja? Lehet, hogy jövőhéten hirtelen meghal a hdd, amin tárolják.

gócpont · http://gocpont.blog.hu 2010.04.08. 01:27:18

Le a fidesszel! világ proletárjai, "egyesüljetek"!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.08. 01:51:33

@gócpont:
Ne légy ilyen rosszmájú.
A Fidesznek is megvannak a hibái. Jó, hogy a nyilvánosság segítségével nyomást lehet gyakorolni a pártokra, hogy a tisztesség keskeny útján maradjanak.
Az legyen világos, hogy a Fidesz korrupció terén az MSZP-hez képest csak kis amatőr.

Blogger Géza 2010.04.08. 04:25:53

Igazából elég zavaros a dolog. Az elején egy 100 milliós hitelről van szó, aztán később meg ez áll egy anyagban:

"megvizsgáltam a FIDESZ által 1992.04.03-án igénybe vett 50 millió forint forgóeszköz-kölcsön felhasználását, +

"Észrevételezem, hogy az összeg, amit fel kívánnak venni, annak a forrása a FIDESZ által 1992.04.01-jén engedélyezett 20 millió forintos forgóeszköz-hitel."

Akkor most melyik hitelről is van szó? Az 50 meg 20 milliósról? És ki mondta hogy azok nem lettek visszafizetve?

Valójában azt senki nem gondolhatja hogyha egy párt kap egy hitelt vagy állami támogatást, akkor az a pénz ott fog állni a párt számláján az idők végezetéig, természetes, hogy azt elkölti, többek között cégeknek alapítványoknak fogja átutalni, akik a párt érdekében végeznek különféle tevékenységeket. Ebben semmi törvénytelen nincs. Miként abban sem, hogy valaki ismeri számlanyitással meg átutalással kapcsolatos lehetőségeket (Simicska Lajos). Az is köztudott, hogy minden pártnak vannak pártközeli cégei, alapítványai, bizonyos tevékenységeket célszerű más formában intézni és nem pártként. Az MSZP sem közvetlenül volt tulajdonos a sajtóban (Népszabadság, megyei lapok), hanem pártalapítványokon, pártcégeken keresztül. Az a kérdés, hogy miért döntött úgy a bank (ha igaz) 1994-ben (amikor a Fidesz ellenzékben volt, tegyük hozzá), hogy leír egy ilyen hitelt.

Blogger Géza 2010.04.08. 04:40:45

Egyébként ez már amúgy is inkább történelem a rendszerváltás időszakából egy apró szelet, a szereplők egy része SZDSZ-es lett, egy része meghalt, a bank megszűnt, és ha bármi törvénytelen történt, azt már esélytelen 18-19 év távlatából kideríteni.

Ami megfogható, az az akkori bankrendszer hihetetlen bénasága avagy az illető ügyintéző korlátoltsága (nem világos, melyikről is van szó). Ezt nem értem: Mi az, hogy "a Független Tájékoztatásért Alapítványnak az ő fiókjukban nincs is bankszámlája." Egy alapítványnak egy banknál van számlája vagy nincs számlája, ma már legalábbis természetes, hogy nem kell abba a fiókba mennem, ahol nyitottam a számlát, bemehetek az adott bank másik fiókjában is ügyintézni. Úgy látszik az eléggé abszurd volt már akkor is és azért az illető alapítvány képviselői nehezményezték ezt a bénázást - jogosan.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.08. 10:20:36

@Blogger Géza:
Alapvetően egyetértek veled.
A Fidesz nem követett el szerintem sem törvénytelenséget, de azért jól látszik a mutyizós magyar politikai rendszer minden romlottsága (lásd: epikurosz.blog.hu/2010/03/30/a_rezsim_zullottsege).
Egyébként rossz jogrendszer mellett könnyű tisztességesnek látszani, ugyebár.

MákosRétes 2010.04.09. 10:16:03

Nekem az a fura, hogyha ebben Magyar Hitelbankos temaban van igazsag, akkor miert nem derult ki korabban? Meg szobeszed szintjen sem azokban az evekben.
Ha jol ertem, 1991-1999-es intervallumrol beszelunk, boven a Fidesz kormany ideje kornyeken.
A kormanyvaltas utan nem sokkal a szocialista kormany eleg sok mindent feldobott, amibol egybol sem lett "ugy". Ezt miert nem vizsgaltak ki? Egyaltalan fel merult ez a tema akkor?
Pedig a penzosszeg nagysaga tekinteteben ez eleg nagy osszeg, nagy fogas lett volna. (ma mar ennel nagyobb osszegekhez vagyunk "hozzaszokva" korrupcio cimen).
Nem tudok biztosat mondani, csak kerdezni, ahogy ezek az adatok sem tunnek biztosnak.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.09. 10:40:53

@csdano:
szerintem az adatok biztosak, de nem minősülnek bűncselekmények, bár ebben nem vagyok biztos (lásd: pártfinanszírozási törvény), vagy már elévültek.
Egyébként a maffiózó mszp-nek nem volt érdeke ezeket az ügyeket piszkálni.

de mást mondok: az olajszőkítést felgöngyölítették. nem, ill. csak nagyon kis mértékben, és nevetséges börtönbüntetést (max. 2,5 év) vagy pénzbüntetés kaptak a maffiózók.

Ezen nem kell csodálkozni, hisz, gondolj csak arra, hogy a diáktársát meggyilkoló nyóckeres Rajmundot a bíróság felmentette.

Ilyen a magyar igazságszolgáltatás: egy csődhalmaz.
süti beállítások módosítása