HTML

Kara kán Őskolája

A blog minden bejegyzésére és a kommentárokra is a „Creative commons Attribution + ShareAlike (by-sa)” licenc vonatkozik. Magyarul: ha felhasználod az itt közölteket, add meg a szerző nevét, és ne módosítsd a tartalmat. Egyébként és amúgy, azt kívánom, hogy aki képtelen a kulturált vitára, romoljon el a számítógépe, csapjon a villám az egerébe és a billentyűzetébe, legyen rövidzárlatos az érintőképernyője, vele pedig történjen az, amit most nem fogok leírni...

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kössön választási szövetséget a Jobbik és a Civil Mozgalom!

2010.04.08. 20:52 Kara kán

Döbbenetes dolgokat fogok most leírni!

Mialatt a Szavazatszonda c. blogbejegyzésemet bütyköltem, többször elvégeztem a belinkelt oldalon található tesztet. Az eredmény engem is meglepett: nekem, aki Jobbik szimpatizánsnak gondoltam magam, három tesztből kettőben a Civil Mozgalom jött ki első helyen. Mivel a Szavazatszonda profi munkának tűnik, úgy néz ki, hogy tényleg a két szervezet áll a szívemhez legközelebb, és programjaik összeegyeztethetők, néhol fedik egymást.

Ebből pedig már következett is őrült ötletem: miért ne köthetnének választási szövetséget?

Lássuk milyen előnyök származnának ebből a Civil Mozgalomnak:

  1. Nagyon úgy néz ki, sőt, szinte biztosra vehető, hogy a Seres Mária által alapított szervezet önmagában nem fog bejutni a Parlamentbe. A Jobbikkal összefogva azonban mindjárt emelkedne az ázsiója, megnőnének az esélyei. Ha másért nem, hát a Jobbik flottabbul működő aktivistabázisának köszönhetően.
  2. Ellenérvként esetleg egyesek felhozhatják azt, hogy a CM "diszkreditálja" magát a Jobbikkal, mert úgymond szélsőséges. Ez hatalmas butaság. A Jobbik nem szélsőséges.

Milyen előnyökkel számolhat a Jobbik:

  1. Növelné a tömegbázisát
  2. A párt szalonképesebbé válna.
  3. Ellenérv nincs, a CM-el még a Kurucinfó is kíméletesen bánik. :-)

Mindkét szervezet előnyére válna a szövetség, mert egy ilyen erős jobboldali szövetség mágnesként vonzaná a szavazókat, főleg azokat akik "igazi rendszerváltást" akarnak. A Fideszből is sokan lemorzsolódnának (Fritz Tamásék, például, akik negyedmillió embert tudtak kivinni a Hősök terére!), de az MSZP, MDF és az LMP hívei közül is sokat át lehetne csábítani.

 

 

 

 

Kár, hogy csak most jutott ez eszembe, de szerintem még nem szaladt el ez a lehetőség. A két párt vezetőinek azonnal, még ma éjjel tárgyalniuk kellene külön, és holnap dél körül, délután már alá is lehetne írni az együttműködési szerződést. Persze, az OVB-nél már tudtommal nem lehetne bejegyeztetni a választási szövetséget, de az informális módon működhetne.

***

 Kérdés:

"Több helyi egyesület és érdekképviseleti szervezet választási szövetséget kötött az önkormányzati választásokon. Állásfoglalást kérnek, hogy a közös név – úgy ahogy a fejlécben szerepel –, a szavazólapon illetve a számítógépes statisztikában, kiadványokon megjeleníthető-e, mivel a Szövetség választási esélyeit nagymértékben csökkentené ha az egyébként az 1990. évi LXIV. törvény 54/A.A. pontjának megfelelő szervezetek közös néven nem szerepelhetnének."

Válasz:

"Az Országos Választási Bizottság 1994. november 17-i ülése szerint:

Jelölő szervezet vagy jelölő szervezetek csoportjának neve a szavazólapon csak a bíróság által bejegyzett, hivatalos formában jelenhet meg. Ha több jelölő szervezet közösen állít jelöltet vagy listát, akkor:

  • ha a választási szövetséget a bíróság nyilvántartásba vette, a szövetség hivatalos közös neve vagy annak rövidítése,
  • ha a választási szövetség nincs bejegyezve, a szövetséget alkotó egyes jelölő szervezetek hivatalos neveinek vagy azok rövidítésének felsorolása kerülhet a szavazólapra.

A számítógépes statisztikákban, kiadványokban azonban lehetőség van be nem jegyzett választási szövetség közös nevének megjelenítésére is."

***

Épp most kaptam két eléggé lehangoló e-mailt a Civil Mozgalomtól, amely elég negatív érzelmektől fűtve elképzelhetetlennek tartja a Jobbikkal való együttműködést. De ahol erős érzelmek vannak, ott ugye legalább nincs szó közömbösségről...

Ami viszont elgondolkodtató, hogy a Magyarok Szövetsége nem a Fidesszel, MSZP-vel, LMP-vel vagy MDF-fel köt rendre szövetséget, hanem külön-külön a Civil Mozgalommal és a Jobbikkal (ez utóbbira egy másik példa Bp. XVI. kerület). Hát nem érdekes? Szóval a pártprogramokon túlmenően még szervezeti és személyi kapcsolatok szintjén is megvan a közös nevező! A Magyarok Szövetségének közvetítenie kellene ebben az ügyben. Ha már szövetség.

A Jobbik még nem reagált a levelemre.

Erre még visszatérek.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://karakan.blog.hu/api/trackback/id/tr131905603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dtk74 2010.04.09. 05:45:14

A jobbik nem szélsőséges, az lehet, de demagóg, az viszont biztos. A CM éppen a demagógiát akarja kisöpörni, és ha erre azért nem lesz esélye, mert nem ígér vakon szebb jövőt, meg kolbászkerítést, akkor legyen. Több esélye lenne 88 oldalnyi minden gazdasági és jogi alapot nélkülöző ígérettel, de ők más utat választottak.

Seregbontó 2010.04.09. 11:07:45

Kötve hiszem, hogy a Civil mozgalom összefogna a Jobbikkal. A párt nem rég alakult, nem fogja megkockáztatni, hogy egy nála jóval nagyobb politikai erő gyakorlatilag elnyelje.
Seresék célja nyilván az, hogy hosszú távon 5%+ pártot csináljanak a Mozgalomból. Ha beolvadnának (és szerintem ez nehezen lenne elkerülhető olyan méretkülönbségek esetén, ami ebben az esetben fennállna) akkor nem csak úgymond szalonképtelenné válnának, de a Jobbikon belül is másodhegedűsök lennének.

Az összeolvadásnak azért sem látom esélyét, mert egyrészt már bármilyen tárgyalásra kevés az idő, másrészt, mert a civilek és a Jobbik habitusa alapvetően különbözik. A Jobbik lényegesen radikálisabb, keményebb és jó pár kérdésben (cigánykérdés, külpolitika, gazdaságpolitika)leegyszerűsítő és demagóg megnyilvánulásai vannak.
Persze az összes többi párt is demagóg bizonyos szinten, de a Jobbik közülük is erősen kitűnik: csendőrség, turáni szövetség, ker.tévék betiltása, a melegprobléma állandó napirenden tartása (ami szerintem az egyik legkevésbé fontos ügy Magyarországon), és ezt még megfejelik olyan kisgazdás-torgyános beszólásokkal, hogy akár kétharmadot is szerezhetnének, ha a Fidesz nem állna az útjukba.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.09. 11:13:16

@egy derék katona:
Igen, kevés az esély az együttműködésre, szerintem is, bár együtt sokkal nagyobb lendülettel tudtak volna nekiindulni a választásnak, és határozottan állítom, hogy szavahihetőségük, komolyságuk stb. nagyobb lett volna, mint külön-külön.
A CM nem fog bekerülni a parlamentbe, így megmarad gittegyletnek.

Seregbontó 2010.04.09. 11:20:03

Ami a szavazatszondát illeti, nekem Fidesz, Jobbik, LMP jött ki az első három helyre, a két első majdnem fej-fej mellett.

Már többen kérdezték is tőlem hogy miért nem osztom akkor meg a szavazatomat?
Nos egyrészt azért nem, mert azt akarom hogy a Fidesz kapjon abszolut (kétharmados) felhatalmazást, mert ilyen szinten már csak rajta múlik, hogy mi lesz az országgal, semmilyen szinten nem kell egyezkednie és úgy gondolom, hogy ilyen mély válságban, amiben most vagyunk, egy ilyen különlegesen szilárd kormányzóerőre van szükség.

Másrészt a Jobbikploitikájának bizonyos részei számomra rendkívül unszimpatikusak. Ilyen az arab-muszlim államokkal való nagy barátsága (akik véleményem szerint burkoltan az egész európai kultúra ellenségei, ideértve Magyarországot is). Az oroszbarátság, a túlzott és szerintem jórészt alaptalan zsidóellenesség. Mint már említettem, a melegekkel való problémájukat sem értem, mivel ez éppen nem egy fontos kérdés (ha fel akarnak vonulni az Andrásssy-n, hát vonuljanak, ki a francot érdekel).

rockjano 2010.04.09. 11:32:54

A Jobbik természetesen szélsőséges, legalábbis nagyon-nagyon sok dologban szélsőséges (ha nem is mindenben)

Ne hülyéskedjünk már. Ráadásul a szélsőséges párt szerepét is játsza szándékosan a politikai szinházban tehát szélsőséges is akar lenni (nemcsak mások mondják rá)

Come on...

renhoek 2010.04.09. 15:49:33

@rockjano: Jah hát nem is titkolják. Volt rádióban Vonával egy interjú, ahol kérdezték tőle betelefonálók, hogy hogyan gondolja az elcsatolt területek visszafoglalását. Azt válaszolta hogy "még" nem aktuális ez a kérdés. Bízom benne, nem fogom pár év múlva a román határon találni, papírbakancsban és egy AK-47-essel a kezemben (10 tölténnyel)

A másik meg, a hazaáruló kereskedelmi TV-k betiltása. Ezt ha valaki megmondaná miért hazaárulók? A Hetihetes miatt? Mert azért a híreik eléggé objektívek (ami mondjuk Echo TV-ről és HírTV-ről nem mondható el) Aztán mondta hogy helyette igazi hazafias TV-k lesznek (kicsit nekem diktatórikusnak tűnik, a média manipulálása és cenzúrázása)

Ezenkívül egyértelműen kijelentette, hogy a NATO-val szembemegyünk, hazahívjuk az afganisztáni katonáinkat. Ezzel kb egyértelműen kirúgatjuk magunkat.

Gondolkodtam sokat a jobbikra szavazáson... de ez a rádióbeszélgetés, és az utóbbi idők botrányai, fejetlensége, teljesen álszentté és ellentmondásossá tette számomra a pártot. Semmivel sem jobbak mint a szocik. Sajnos.

rockjano 2010.04.09. 17:48:14

@renhoek: Igen engem a Kereskedelmi médiák elleni kikelése lepett meg mert ez szerintem kontraproduktív, másnaptól ekézték is őket eleget a ker TV-kben különösen a TV2-őn. Onnantól ez nekik piaci érdek az meg erős.

És olyan médiája a Jobbiknak nincs mint a fidesznek vagy akár a baloldalnak. Egy-két weboldal és egy újság azért kevés.

Ráadásul a potenciális választóik nagy része is nézi a kerTV-ket ..szóval ez amatőrizmus szerintem. Nagyon bizonytalan párt még a jobbik nagyon bizonytalan mennyire tudja megtartani magát. és mindenki ellenük fog játszani a tömegmédiumok támogatásával. (bár az mszp-vel lehet hogy lesznek közös céljaik a fidesz ellenében :-) )

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.09. 19:40:16

@renhoek: "Gondolkodtam sokat a jobbikra szavazáson... de ez a rádióbeszélgetés, és az utóbbi idők botrányai, fejetlensége, teljesen álszentté és ellentmondásossá tette számomra a pártot."

Te egy nagyon könnyen manipulálható ember vagy.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.09. 20:49:12

@rockjano:
Természetesen a Jobbik azoknak, akik szeretnek lopni - lent és fent - egy szélsőséges párt, mert a körmükre koppintana. Én is ezt mondanám.

Zsoli · http://prohardver.hu/tema/a_nagy_volvo_topic/hsz_1-50.html 2010.04.11. 00:14:34

Ezen a szövetségen én is elgondolkodtam, bár még a mai napon sem teljesen világos számomra, hogy mik a CM szándékai, mondhatni alig ismerem. Márpedig lehet akár milyen szimpatikus, azért ez nem egy megalapozott vélemény.
süti beállítások módosítása