HTML

Kara kán Őskolája

A blog minden bejegyzésére és a kommentárokra is a „Creative commons Attribution + ShareAlike (by-sa)” licenc vonatkozik. Magyarul: ha felhasználod az itt közölteket, add meg a szerző nevét, és ne módosítsd a tartalmat. Egyébként és amúgy, azt kívánom, hogy aki képtelen a kulturált vitára, romoljon el a számítógépe, csapjon a villám az egerébe és a billentyűzetébe, legyen rövidzárlatos az érintőképernyője, vele pedig történjen az, amit most nem fogok leírni...

Friss topikok

 • aril brikha: Te és a józan paraszti ész? Balfasz! (2013.07.29. 10:15) Itt az idő!
 • Dr. Gy. Dr. Fűegér: @rat-trap: "(populárisan kvantum számítógép) Mivel zéró idő alatt ér az információ bármekkora távo... (2012.05.03. 18:44) Lassan beteljesülnek jóslataim - 1. Neutrinók
 • Kara kán: @sirwalter: vagyis: a pártjelképeknek is megvan a maguk titkos jelentése, üzenete. (2012.02.20. 16:08) Lefejezték a címerünket!
 • Dr. Gy. Dr. Fűegér: Csak nehogy egy rakás zsidót találjanak! :DDD (2012.02.15. 17:42) A Vosztok-tó kincse
 • röhögő: A mi szabadságharcunk sokkal sikeresebb a román megszorításoknál! Míg ezek vacak 5.8 százalékos ka... (2012.01.27. 18:07) Vonyít a falka

Naptár

június 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Lakás bérbeadásának, illetve bérlésének titkai

2013.08.08. 12:02 Kara kán

Ha lakást adsz ki bérbe, adóznod kell utána, egyébként kapsz a fejedre az APEH, izé NAV-tól.

Ha megtalálnak, márpedig előbb-utóbb megtalálnak.

Nem mindegy azonban, hogy mennyi adót perkálsz be az államkasszába. Szögezzük le előre: a befizetendő adó mindig több, mint amennyit jó szívvel befizetnél.

A lakást bérbeadó magánszemély az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról rendelkezéseinek megfelelően adózik. Ki lehet váltani adószámot, és akkor számlát tud adni a bérbeadó. Ez ajánlott, mert sok minden egyszerűsödik. Ha nincs adószám, akkor is kell valamilyen írásos bizonylatot adni a bérleti díj átvételéről, amelynek tartalma gyakorlatilag megegyezik a számla tartalmával.

De térjünk vissza az adózáshoz!

Adózni kétféleképpen lehet:

 1. átalányadózással,
 2. tételes költségelszámolás alapján.

Átalányadózás esetén a bevétel 10%-a számít költségnek, a fennmaradó 90% után kell fizetni a 16%-os adót. Feltéve, hogy a bevétel 1 millió ft alatt van, mert afölött a teljes bevételre 14%-os egészségügyi hozzájárulást kell fizetni! Átalányadózást akkor érdemes választani, ha a költségek alacsonyak, vagyis soha.

Társasháznál, a közös költség önmagában több szokott lenni, mint a bérleti díj 10%-a. Ajánlott, hogy a közös költséget a tulajdonos fizesse, ugyanis a társasház közös képviselője jogszerűen nem köteles számlát adni a bevételezett közös költségről, így azt a bérbevevő bajosan fogja tudni elszámolni. (Ha átutalással fizetett, akkor a bankszámlakivonat szolgálhat bizonylatként.) Emellett, a közös költség nem olyan, mint a gáz- vagy villanyszolgáltatás, amelyet - és ez az ajánlott! - át lehet íratni a bérlő nevére. Aztán, ha úgy költözik el a bérlő, hogy hátraléka van, azt viszi magával.

A tételes költségelszámolásnak megvan az a bája, hogy a költségeket szépen fel lehet számítani, de ehhez nyilvántartást kell vezetni a bevételekről és a kiadásokról. Én pénztárkönyv vezetését ajánlom.

Mit lehet elszámolni költségként?

Minden olyan kiadást, amely szorosan kapcsolódik a bérbeadott lakáshoz, például:

 • gázkazán éves karbantartása (ezért a szerelők kb. 15 ezer ft-ot szoktak kérni),
 • esetleges lakásfelújítás, WC-tartály, szerelvények stb. beszerzésének, illetve javításának és karbantartásának költségei (számlával alátámasztva),
 • a bérbeadott lakás havi meglátogatásának útiköltsége. Tömegközlekedés használata esetén a bérletről vagy a megvásárolt jegytömbökről névre szóló számlát kell kérni, saját személygépkocsi használata esetén útnyilvántartást kell vezetni. Nem kell ez utóbbitól megijedni, mert egyszerű, mint a szorzótábla. A fent idézett Szja-tv. pontos útmutatást ad erről is. Olyanokat kell írni szép táblázatban, mint:
Utazás időpontja Utazás célja Felkeresett üzleti partner Megtett kilométerek száma Üzemanyag-költség (ft) Norma-költség (ft/km) Költség
2012.01.02 Bérleti díj rendezése XY bérlő 5,4 410,00 9 239

Most jön a meglepi, amit sok (buta) könyvelő sem tud!

 • a lakás beszerzéskori értékének 2%-át évente értékcsökkenési leírás címén költségként el lehet számolni. Mennyi piculát jelent ez? Ha a lakás beszerzéskori értéke (amelyet természetesen adás-vételi szerződés másolatával stb. igazolni kell, sőt Tárgyi eszköz-nyilvántartást is kell vezetni, de az is pofonegyszerű) 8 millió ft volt, akkor évente 160.000, havonta 13.333 ft számolható el költségként (és általában csak ezzel a tétellel meghaladtuk az átalányadózásnál felszámítható 10%-ot!). Így néz ki a Tárgyi eszköz-nyilvántartás:
Sz. A tárgyi eszköz, a nem anyagi javak megnevezése Gép, berendezés esetén a gyártó vállalat neve, a gyártás éve, a gyártási szám A használatbavétel (üzembe helyezés) időpontja Az elidegenítés vagy (a selejtezési jegyzőkönyvnek megfelelően) a kiselejtezés, a megsemmisülés időpontja Az értékcsökkenési leírás kulcsa (%) Az értékcsökkenés kiszámításának alapja Az értékcsökkenés kiszámításának módosult alapja Az előző évek értékcsökkenésének halmozott összege Az adóévben költségként érvényesíthető értékcsökkenés összege Az értékcsökkenés összegének figyelembevételével számított nettó érték A kisvállalkozói kedvezmény igénybevételének adóéve és összege
1 50 nm-es lakás a Kukutyin utca 12-es szám alatt   2000.12.31 (…) 2,0 8 000 000   0     0

A bérleti díjat és rezsiköltségek egy részét az egyéni vállalkozó, vagy cég költségként elszámolhatja. Mennyi az egy rész? Ha ott is lakik, akkor 50% szokott lenni. Ha csak a gazdasági tevékenységet szolgálja, akkor 100%. Ez ilyen egyszerű. Magánszemély esetében kicsit bonyolultabb a helyzet, de szerintem ott is megoldható, ha azért bérled a lakást, mert más településen dolgozol, mint ahol az állandó lakhelyed van. Ezzel kapcsolatban kérd ki egy jól felkészült könyvelő vagy adószakértő tanácsát, de a legjobb, ha hivatalos állásfoglalást kérsz az APECH.. izé... a NAV-tól. 30 napon belül kötelesek ingyen válaszolni.

Jó tanácsok voltak?

Köszönd meg, és használd őket egészséggel!

*****************************************************************

További olvasnivaló:

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan adózás bérbeadás bérlés bérlemény

A bejegyzés trackback címe:

http://karakan.blog.hu/api/trackback/id/tr185450991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.