HTML

Kara kán Őskolája

A blog minden bejegyzésére és a kommentárokra is a „Creative commons Attribution + ShareAlike (by-sa)” licenc vonatkozik. Magyarul: ha felhasználod az itt közölteket, add meg a szerző nevét, és ne módosítsd a tartalmat. Egyébként és amúgy, azt kívánom, hogy aki képtelen a kulturált vitára, romoljon el a számítógépe, csapjon a villám az egerébe és a billentyűzetébe, legyen rövidzárlatos az érintőképernyője, vele pedig történjen az, amit most nem fogok leírni...

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A nagy dózisú C-vitamin bevitel mégsem az ördögtől való?

2012.02.10. 18:53 Kara kán

E C-vitaminnal kapcsolatos index.hu által közölt hír szerint (amely erre az Orthomolecular Medicine News Service által közzé tett tudományos közleményre hivatkozik) a Fukusimai japán atomerőmű katasztrófája utáni mentési munkálatokban résztvevő embereknél a nagy mennyiségben bevitt C-vitaminnal sikerült megakadályozni a rák kialakulását (amelyet a magas sugárdózis okozott volna).

Négy dolgozó a munkaidő alatt folyamatosan intravénásan 25 gramm C-vitamint kapott, és emellett más antioxidánsokat is adtak nekik, és nem jelentek meg náluk kóros elváltozások, szemben másik 3 dolgozóval, akik nem kaptak ilyesmit, és náluk jelentkeztek a bajok, de a C-vitamin és antioxidánsok utólagos (2 hónap múlva) adagolásával sikerült elejét venni a kóros folyamatoknak.

Bevallom, én is írtam fórumokon olyanokat, hogy a szcientológus Dr. Lenkei által ajánlott mega vitaminadagoknak nincs értelme. Ő Szentgyörgyi Albertre, a C-vitamin feltalálójára hivatkozik, aki naponta 8 grammot fogyasztott ebből a vitaminból, de említi Linus Carl Pauling kétszeres Nobel-díjas tudóst is, aki naponta 10-18 grammot evett meg. A magyar Wikipédia az utóbbi tudósról szóló cikkben konkrétan ezt írja:

„Pauling 1966-ban magáévá tette Irwin Stone biokémikus gondolatát, aki egy nagy adag C-vitaminban gondolta megtalálni a megfázás ellenszerét. Pauling tovább ment: ő azt gondolta, hogy a C-vitamin megfelelő mennyiségben megakadályozza a rák kialakulását is. Ő maga naponta kb. 18 gramm C-vitamint juttatott a szervezetébe. Nézeteit a Vitamin C and the Common Cold, Cancer and Vitamin C (1979) és a How to Live Longer and Feel Better (1986) című könyveiben fejtette ki. Az orvostársadalom nagy része elutasította ezt a nézetet és áltudományos szélhámosságnak titulálták, egy kisebb csoport viszont meg van győződve róla, hogy Paulingnak igaza van és vannak olyan esetek, ahol természetes anyagok meg tudják akadályozni a testben kialakuló betegséget.”

Az angol Wikipédiából azt is megtudjuk, hogy Irwin Stone ihletője Frederick Robert Klenner amerikai orvoskutató volt, aki gyermekbénulásos betegeinek intravénásan akár napi 300 g nátrium-aszkorbátot is beadott. 60 betege közül mindenki meggyógyult. C-vitaminnal 30 betegséget kezelt, többek között a szklerózis multiplexet is. Mindenesetre, a 300 g-os adaggal pengeélen táncolt, mert ma 70 kg-os embernél a C-vitamin halálos adagja 850 g körüli. Tehát biztos, hogy van egy felső korlát, amelyet nem érdemes megközelíteni, és van egy optimális adag is, amely egyénenként eltér, sőt, ugyanannál az embernél is napról napra (például, attól függően, hogy mit eszik, vagy épp milyen betegségben szenved) változik.

Irwin Stone és Linus Pauling szerint a napi optimum 2,3 g körül mozog. A C-vitamin megadózisokról itt lehet bővebben olvasni (angolul). A bevitelnél figyelembe kell venni azt is, hogy mennyi friss zöldséget és gyümölcsöt, esetleg C-vitaminnal is tartósított élelmiszert eszünk. Nagyobb mozgásterünk van, mint a zsírban oldódó vitaminoknál (A, D, E), kisebb a túladagolás kockázata, mivel a máj és a vese könnyebben ki tudják választani a felesleget.

------------------------------------------------------------------------------------------

Kiegészítés 2013. február 12-én: C-vitaminnal a melanóma és a mellrák ellen


Figyelem!

A fent leírtak szigorúan magánvéleményt tükröznek, semmi esetben sem lehet őket orvosi vagy egészségügyi tanácsnak tekinteni.

Szólj hozzá!

Címkék: rák c vitamin antioxidánsok szentgyörgyi albert linus pauling frederick robert klenner irwin stone

A bejegyzés trackback címe:

https://karakan.blog.hu/api/trackback/id/tr44090873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása