HTML

Kara kán Őskolája

A blog minden bejegyzésére és a kommentárokra is a „Creative commons Attribution + ShareAlike (by-sa)” licenc vonatkozik. Magyarul: ha felhasználod az itt közölteket, add meg a szerző nevét, és ne módosítsd a tartalmat. Egyébként és amúgy, azt kívánom, hogy aki képtelen a kulturált vitára, romoljon el a számítógépe, csapjon a villám az egerébe és a billentyűzetébe, legyen rövidzárlatos az érintőképernyője, vele pedig történjen az, amit most nem fogok leírni...

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A Vosztok-tó kincse

2012.02.06. 16:54 Kara kán

A RIA Novosztyi hírügynökség ma számolt be arról, hogy az antarktiszi Vosztok kutatóállomás orosz tudósai nem vesztek el, nem ette meg őket semmilyen Lény, hanem - az oroszokra mindig is jellemző titkolózó módon - csendben fúrtak tovább, és vasárnap sikerült elérniük a felszíntől kb. 3723 méter mélyre található és kb. 5400 köbkilométer térfogatú Vosztok tavat.

Az orosz újságírók a tudósítás végére odakanyarítottak egy kis bulváros sztorit a második világháború elvesztése után az Antarktiszra menekült nácikról, de ez minket ne zavarjon, valóságtartalma valószínűleg nulla.

A Vosztok tó vize viszont már nem fantazmagória, a minta ott van az orosz tudósok kezében, és reméljük, hogy nem titkolóznak sokáig, a laborelemzések után gyorsan nyilvánosságra hozzák az eredményeket, amelyekre türelmetlenül vár a tudományos világ. Nem is csoda, hisz a fúrással még 1998-ban sikerült kb. 3623 méter mélyre lemenni, vagyis kb. 100 méterre megközelíteni a tó felszínét. Ekkor leállították a fúrást, hogy a freon-kerozén alkalmazása helyett olyan technológiát dolgozzanak ki, amely nem szennyezi be a tó vizét. Közben elemezték a 3623 m hosszú, darabokra vágott jégmintát, amely a Föld történetének utolsó 420 ezer évéről adott információkat. Többek között extremofil baktériumokat találtak benne, amely - egyes véleményekkel ellentétben, amelyek duplán desztillált vízhez hasonló tisztaságról beszélnek - arra utal, hogy a tó vize sem lesz steril, ősi baktériumoknak és esetleg más primitív élőlényeknek adhat otthont. 

A vízfelszínhez közeli mintákban már csak egyetlen baktériumot találtak, a Hydrogenophilus thermoluteolust, amellyel korábban csak meleg forrásokban (hévizekben) találkoztak. (Emiatt lehet, hogy a Vosztok tó vizét - akár helyenként - geotermikus energia fűti?)

Az utolsó 50 méter fúrását az új, szilikonolajas technológiával kezdték el 2011 januárjában, és egy év elteltével, íme sikeresen lejutottak a tó folyékony vízfelszínéig. 

A jövőbeni tervek között van egy kis robot leküldése (2012-2013), amely a kb. 500 m mély tó fenekéről is gyűjtene üledékmintákat.

Az biztos, hogy a kutatók nem maradnak munka nélkül, mert az Antarktisz jege alatt még kb. 200 tó bújik meg.

Ezen a honlapon megtekinthető a kutatóállomás animációs képe, a jég alatti tó térképe, keresztmetszete, a fúrási technológia stb. iGo felhasználók kedvéért meg vannak adva a kutatóállomás GPS-koordináták is. :-)

Az eredményekre meg türelmesen kell várni, az oroszok nem fogják elsietni a nyilvánosságra hozatalt. Addig is el lehet ütni az időt mindenféle sci-fi-szerű elmélet kitalálásával. Vagy el lehet gondolkodni az első olyan Antarktiszon történt halálesetről, amelynek ügyében bűnügyi vizsgálatot indítottak. Baleseti halál sok volt, de ez más, ez titokzatos...

Az alábbi majdnem 50 perces angol nyelvű tudományos ismeretterjesztő filmet a BBC készítette még tavaly, 2011.XII.19-én.

„A VOSZTOK-TÓ ELVESZETT VILÁGA”

***

Frissítések:

 

2 komment

Címkék: antarktisz vosztok baktériumok

A bejegyzés trackback címe:

https://karakan.blog.hu/api/trackback/id/tr604072310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frizuravarjú 2012.02.07. 00:54:49

Sajnos a kutatók a laborvizsgálatok során olyan halálos baktériumokat találtak, melyek mintegy tízmillió évvel ezelőtt éltek szabadon a földön és azóta konzerválódtak a tóba és 4 kilométer jég alá zárva. Most a fúrásokkal felszínre hozott gyilkos kórokozók lassan szaporodni kezdenek a Földön és a legoptimistább előrejelzések szerint is maximum pár órája lehet csak az emberisééééééé

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.02.15. 17:42:01

Csak nehogy egy rakás zsidót találjanak! :DDD
süti beállítások módosítása